fbpx
Selecteer een pagina

Tot op heden gaat de griepepidemie aan mij voorbij. Gelukkig! Want ondernemers kunnen toch eigenlijk niet ziek zijn? De zaak moet door. Ik denk dat dit een verklaring is waarom ondernemers minder vaak ziek zijn dan mensen in loondienst. Of zou het komen doordat ondernemers meer bezig zijn met waar hun hart ligt en daardoor minder vaak ziek zijn? Als je denkt dat deze blog gaat over het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of het regelen van vervanging voor als je toch ziek wordt, dan heb je het mis. Dit artikel gaat over de gezondheid van je levenswerk, je waargeworden droom, namelijk: je onderneming.

Is jouw onderneming gezond? Of zou het eigenlijk ook wel eens een boost kunnen gebruiken? Of heb je eigenlijk geen idee?

Net als dat je bij jezelf kunt meten of je koorts hebt, kun je dat ook bij je bedrijf. Dus waarom zou je dat niet doen? Als je er dan niet helemaal lekker voor staat kun je maatregelen nemen om de gezondheid van je onderneming te herstellen. Net zoals dat je gezonder gaat eten en meer gaat sporten en bewegen als dat nodig is voor je eigen gezondheid. Als je ontdekt dat je onderneming kerngezond is, kun je wellicht een volgende stap zetten om verder te groeien en topprestaties te gaan leveren met je onderneming, net zoals een topsporter.

Tijdens mijn werk in het bankwezen heb ik veel ‘patiënten’ gezien in de ziekenboeg zoals de afdeling bijzonder beheer ook wordt genoemd. Hier worden ondernemers begeleid die in betalingsproblemen zijn terechtgekomen. Om in deze metafoor te blijven: Sommige van deze ondernemingen gaan van de eerste hulp direct door naar de intensive care en komen daar vaak beter uit. Anderen gaan helaas door naar het mortuarium met alle gevolgen van dien voor de betrokken ondernemers en hun gezin.

Hier wil je echt niet terecht komen als ondernemer. Maar je moet je ook niet geremd voelen om stappen te durven zetten, je droom na te jagen. Zorg daarom dat je weet hoe je ervoor staat. Uiteindelijk zul je hier ook voor je eigen gezondheid de vruchten van plukken.