fbpx
Selecteer een pagina

Waarom zitten zoveel mensen in financiële problemen? En dan heb ik het in dit artikel niet alleen over ondernemers.

We gaan er in Nederland vanuit dat ieder mens een goede afweging kan maken over wat wel kan en wat je beter niet kan doen. We wonen in een vrij land en je mag je eigen keuzes maken. En dat is fijn.

 Op sommige vlakken kan dit echter niet en wordt er een ontmoedigingsbeleid opgetuigd. Dit is het geval bij roken. En ik ben er blij mee hoor, inmiddels al ruim 10 jaar gestopt.

Bij vuurwerk wordt er nu ook een start gemaakt voor iets dergelijks. En ook daar ben ik persoonlijk niet rouwig om.

Maar waarom gebeurt dit niet met geldzaken. Want niet iedereen kan hier een goede afweging in maken. Er zijn zoveel mensen die niet uitkomen met hun budget. En daardoor in de schulden raken.

Niet iedereen kan een lening of krediet krijgen, daar zijn wel maatregelen voor genomen, maar educatie over hoe dan wel, ontbreekt. En mensen die een lening hebben zijn zich vaak niet direct bewust van de soms levenslange verplichtingen die daarmee gepaard gaan.

Er zijn maatregelen in het leven geroepen om mensen schuldenvrij te maken via schuldsanering. En dat is fijn. Want leven onder te zware schulden houdt niemand vol. Maar bij schuldsanering worden de schuldeisers niet volledig betaald, waardoor zij op hun beurt ook in de problemen kunnen komen.

Dit blijft in stand omdat we er in Nederland vanuit gaan dat ouders hun kinderen leren hoe zij met geld moeten omgaan, maar wat te doen als de ouders het zelf niet kunnen?

Het zou goed zijn als er op basisscholen in het gewone lesaanbod meer aandacht is voor geld. Dat kinderen van jongs af aan leren dat je niet meer kunt uitgeven dan je hebt. Dat je dan eerst moet sparen. En op de middelbare school leren hoe je moet budgetteren en prioriteiten stellen.  

Volgens mij moet het onderwijs hier dus meer aandacht aan geven. Daarom werk ik ook graag mee met de week van het geld. Want dat is het deze week. Van 25 tot en met 29 maart 2019 worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld.  

Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Financiële professionals verzorgen op aanvraag gratis gastlessen op basisscholen. Ik voelde me direct aangesproken en werk hier graag aan mee. Geld is immers mijn onderwerp en de jeugd van nu zijn de ondernemers van later!

Donderdag geef ik twee gastlessen op OBS Groene Hoek. Met de kinderen van de groepen 6 speel ik de Cash Quiz. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Wil jij thuis met je kinderen aan de slag met geld? Kijk dan eens op https://www.weekvanhetgeld.nl/thuis/