fbpx
Selecteer een pagina

“Nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!” zei ik tegen Martin die ik een jaar geleden tegenkwam bij de nieuwjaarsborrel van de gemeente. Martin heb ik vroeger als klant gehad toen ik nog bij de bank werkte. Martin had toen een mooi bedrijf bestaande uit meerdere kledingwinkels in de regio Utrecht. Dus ik vroeg na een praatje pot naar zijn bedrijf, want dat houdt altijd mijn interesse.

Martin vertelde: ”Ik heb nog twee van de destijds zeven winkels over. De mensen komen niet meer naar de winkel, ze bestellen op internet.” Hij zei het nogal verslagen. “De winkelcentra waar de laatste twee winkels zijn staan voor 30% leeg en ik houd dit ook niet lang meer vol. Ik denk erover om mijn faillissement aan te vragen. Dan kan ik in de schuldsanering en dan ben ik erover 3 jaar klaar mee.”

Ik legde aan Martin uit wat voor soort werk ik tegenwoordig doe en dat ik hier graag verder met hem over in gesprek wilde. “Ik kan je hiermee helpen Martin! Geniet nu nog van deze gezellige borrel en laten we een afspraak maken om hier wat verder op in te gaan.” Martin had nog maar één vraag aan mij: Of ik dan eigenlijk morgen al zou kunnen…

Diezelfde week ging ik naar hem toe. Hij legde aan mij uit dat het niet alleen met het bedrijf niet goed ging, ook was hij zelf niet in orde. Hij sliep slecht en piekerde veel. De relatie tussen hem en zijn vrouw was aardig bekoeld. Voor zijn twee puberdochters had hij even helemaal geen oog. Hij voelde zich echt opgebrand. 

Het bedrijf van Martin is altijd een eenmanszaak gebleven. Op de vraag waarom hij dit nooit in een BV had omgezet antwoorde hij dat zijn accountant dat niet nodig vond, want hij verdiende daar te weinig voor. Ik legde uit dat een BV niet alleen een fiscaal element heeft maar dat je juist je privé vermogen hiermee kunt afschermen. Hier was nu niets meer aan te doen. Doordat zijn bedrijf een eenmanszaak was was Martin in zijn geheel aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Als zijn eenmanszaak failliet zou gaan, dan zou Martin in privé dus ook failliet gaan.

Ik legde aan Martin uit wat er gebeurt als je failliet gaat: “Als je zoals jij een eenmanszaak hebt dan wordt er beslag gelegd op je gehele vermogen, ook je privé vermogen. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd met Maartje?” Dat was inderdaad het geval. “Helaas valt dan het gehele vermogen van jullie in privé onder het beslag. Er wordt een curator aangewezen die de rekeningen blokkeert, ook de privé rekeningen dus, die jullie post gaat openen en die bepaalt hoeveel jij kunt besteden aan je boodschappen.”

Martin hoorde het aan met een wit sip gezicht. “Jeetje dat kan ik mijn gezin niet aandoen”. Ik ging verder, want het eindigt hiermee niet. Deze periode van faillissement kan lang duren. Een faillissement eindigt pas als er een akkoord wordt gesloten door de curator met de crediteuren. Of als alle schulden zijn betaald. Dan pas kun je niet meer aangesproken worden door een schuldeiser. Als een faillissement eindigt bij gebrek aan baten blijft de vordering dus gewoon bestaan en kunnen de schuldeisers nog achter je aankomen.

Daarom is de wet schuldsanering natuurlijke personen (wsnp) in het leven geroepen. Om deze uitzichtloze situatie te kunnen beëindigen wordt dan een deel van de schulden kwijtgescholden en kun je met een schone lei verder. Je leeft dan 3 jaar lang (na toelating in de wsnp) op een minimaal bedrag, de rest van je inkomen wordt gespaard om na 3 jaar de schuldeisers mee te betalen. Dit is dus 3 jaar lang afzien, maar dan ben je er wel vanaf, mits je je aan de regels houdt.

Deze wsnp gaat dus pas in als je wordt toegelaten en dat is in het geval van een ondernemer pas als er een gebrek aan baten wordt geconstateerd. Hier gaat dus een langere tijd overheen.

Ook dit stemde Martin niet vrolijker. We spraken af dat ik zou bekijken wat de mogelijkheden voor zijn bedrijf waren. Dan zouden we hier de beste uitkiezen. De keuze met de minste kleerscheuren.

Op dit moment heeft Martin nog een winkel waar hij zich helemaal op kan focussen. Hij heeft goede afspraken kunnen maken met schuldeisers en personeel. Er is geen sprake geweest van faillissement of schuldsanering. Martin, Maartje en de kinderen hebben het weer gezellig samen en gaan met geheven hoofd de toekomst tegemoet.

Als je hierbij denkt: hoe dan? Of als je bij jezelf voelt dat er in jouw bedrijf nu ook echt iets moet gebeuren, download dan nu de checklist voor ondernemers die geen faillissement willen! Je kunt me natuurlijk ook even bellen op telefoonnummer: 06 – 15 53 54 13.