fbpx
Selecteer een pagina

In dit artikel deel ik 7 tips met je. Tips die jij direct kan toepassen in jouw bedrijf. Die jouw bedrijf financieel fitter maken. Zodat je tegen een stootje kan. of je volgende stap kunt gaan zetten en kunt groeien. Of meer tijd vrij kunt maken voor jezelf of voor je gezin. Of simpelweg niet in de financiële problemen komt.

Tip 1: Bepaal je doel
Zonder doel kun je immers niet scoren. Een doel geeft richting. Het zet je in beweging. Het stuurt je de kant op waar je heen wilt. Dat je obstakels tegenkomt staat vast. Een doel geeft focus. Als je weet wat je wilt zie je wat belangrijk is. Je kunt gemakkelijker de hoofd- en bijzaken scheiden. Door je doel financieel te vertalen kun je meten of je op de goede weg bent. En of het haalbaar is wat je doet, of dat je hier en daar zaken anders moet gaan aanpakken.

Tip 2: Breng je vaste kosten omlaag
Loop de vaste kosten eens na. Dus kosten die iedere maand terugkomen. De huur, telefoonrekening, verzekeringen, accountant, leasekosten, bankkosten zijn voorbeelden van vaste kosten. Als je kosten omlaag gaan gaat je winst omhoog. Klinkt simpel en dat is het ook! Dit geldt overigens ook voor privé. Het is de moeite waard om minimaal een keer per jaar kritisch naar je vaste kosten te kijken. Want heb je die ene verzekering wel nodig? Kun je niet ergens een goedkoper plekje huren? Die leaseauto, is dat nu echt nodig?

Tip 3: Hou je administratie bij
Zorg ervoor dat je administratie maandelijks is bijgewerkt. Het is echt niet de leukste klus, maar hoe fijn is het dat je met een druk op de knop kan weten hoe je er financieel voor staat? En met een druk op de knop je aangifte BTW kan doen. Zorg er wel voor dat je weet wat de cijfers betekenen. Zeker als je een boekhouder hebt is het belangrijk om te weten wat hij bedoelt en wat de uitkomsten zijn van jouw inspanningen. Bijkomstig is dat als jij zelf weet hoe je er financieel voor staat je ook met je boekhouder kan gaan praten over zijn werkzaamheden en zijn factuur.

Tip 4: Monitor maandelijks
Leg maandelijks de behaalde cijfers naast je financiële plan. Lig je nog op koers? Moet je bijsturen? Of loop je ver vooruit op je doel? Het is belangrijk om maandelijks op de hoogte te zijn van hoe jouw onderneming ervoor staat. Dan heb je nog tijd genoeg om bij te sturen en kom je niet voor verrassingen te staan. Ook hier geldt weer: zorg dat je weet wat de cijfers betekenen.

Tip 5: Cash is king
Nog belangrijker dan winst zijn de geldstromen in je bedrijf. Breng deze in beeld. Als je winst maakt wil dat nog niet zeggen dat je dit geld ook direct in je portemonnee hebt. Want wist jij dat een winstgevend bedrijf failliet kan gaan? En dat een bedrijf dat verlies maakt in principe kan blijven bestaan? Dit heeft te maken met de aanwezigheid van geld.
Je cashflow kun je in beeld brengen door een liquiditeitsprognose te maken. Hierin zet je wat je verwacht te ontvangen en wat je verwacht uit te geven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.  

Tip 6: Ontwikkel jezelf
Je werkt veel en je vindt je vak leuk. Je bent er ook heel goed in en houdt de ontwikkelingen bij op jouw vakgebied. Regelmatig een cursus volgen hoort daar bij. Zo houd je je skills up to date en kun je topproducten leveren. Denk ook eens aan je eigen ontwikkeling op ander vlak. Bijvoorbeeld een marketingtraining of een training op het gebied van financiën. Door andere vaardigheden te leren dan gerelateerd aan je eigen vak kun je jouw onderneming naar een hoger level brengen en doorgroeien. 

Tip 7: Denk aan later
Het is van het allergrootste belang dat je nu denkt aan later. Wanneer is het later?  Als je 67 bent of ouder en de kans steeds groter wordt dat we steeds meer voor onszelf moeten zorgen ook als we bejaard zijn. Reserveer ervoor uit je winst in een FOR en zet het geld ook daadwerkelijk apart. Of sluit een product af bij een verzekeringsmaatschappij. Laat je er in ieder geval goed over voorlichten, maar denk vooral zelf na. Later kan ook al morgen zijn. Als jij ziek wordt of overlijdt wat gebeurt er dan met je bedrijf? Wat gebeurt er met je gezin?

Ben je geïnspireerd geraakt door mijn tips? Wil je nog meer tips ontvangen? Neem dan een kijkje op mijn website. Regelmatig geef ik gratis webinars en workshops!